fredag 9 oktober 2015

Massmedia är ett verktyg för politisk förändring

Aftonbladet skriver: ”Just nu söker cirka 2000 personer asyl i Sverige varje dygn, det kan handla om mellan 120 000 och 150 000 människor innan året är slut. De flesta kommer från länder som Syrien och Eritrea och kommer därför enligt dagens regelverk att få stanna i Sverige.”

Men de officiella siffrorna från Eurostat säger att bara 1 av 5 är från Syrien. Det är ren lögn att säga ”de flesta”. Beroende på hur man tolkar deras formulering är det iallafall vilseledande som minst. Syrier utgör 21% av asylsökande medan Albaner (vars land är under fred) utgör nästan hälften av detta: 8%. Eritreaner däremot utgör 4%.

Faktum kvarstår att media har målat upp en bild av ”flyktingkrisen i Syrien” som en omedelbar katastrof där folk kommer bli dödade direkt om vi inte tar in flera hundratusentals asylsökande direkt. Men detta är vilseledande.

Dom försöker få oss att tro att ”flyktingkrisen” är något nytt, när det egentligen har pågått en flyktingkris de senaste 20 åren. Det finns alltid någon som flyr i världen, kolla bara UNHCR's siffror på flyktingar. Det är tiotals miljoner och det har det varit länge.

Det är viktigt att förstå hur media fungerar. Dom väljer vad dom ska rapportera och hur dom ska rapportera det, vilken bild de ska sända ut. Massmedia är i allra högsta grad ett politiskt verktyg som används för att svaja folk åt ett visst håll.Här är ett lätt exempel på detta, kolla i 3 minuter: http://www.youtube.com/watch?v=tPpBlDaKM_o&t=10m24s
Vare sig det handlar om att sälja rädsla och skapa en katastrof som inte finns, eller göra det omöjligt att legitimera en president-kandidat, så är konceptet detsamma: Media väljer vinkeln utifrån sina egna intressen och dom har makten att hålla en stor del av befolkningen i vilket känslotillstånd samt åsiktsställning dom än önskar.

Ett annat exempel är historien om hur cannabis blev olagligt för att det hotade textilindustrin. Media är så kraftfullt att det kan användas för att trycka igenom lagstiftningar i ett samhälle. Av någon anledning ser vi TV-apparaten som Gud och nyhetssändarna som profeter. Varför tror vi att någon skulle kunna vara objektiv när dom förmedlar en verklighetsbild?
 
Journalister är inte mer än glorifierade försäljare. Och det jag finner obehagligt är att vi inte kommer förstå vad det är för slags samhällsförändring dom försöker trycka igenom med den mediahypade ”flyktingkrisen” förrän det är alldeles försent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar