Dam som slår nazist i huvudet - Den kända demonstrationsbilden


"Damen med väskan var inte ett dugg modig. Hon var bara en person i en tusenhövdad mobb som kastade sig över tio personer som försökte genomföra en laglig demonstration. Det kända fotot är förledande och grovt lögnaktigt.

Man måste ta reda på vad som faktiskt hände i Växjö den 13 april 1985. En nynazistisk grupp hade begärt och fått tillstånd till en demonstration på Stortorget klockan 12.00. Då begärde Vänsterpartiet Kommunisterna tillstånd för en demonstration klockan 11.00 på samma plats.

Klockan 11.00 började Werner tillsammans med de lokala kommunistledarna hetsa upp de cirka tvåtusen personer som hade samlats till Stortorget. Man avslutade med att uppmana åhörarna att lämna torget och på det sättet visa nazisterna sitt förakt. Det gjorde förstås inte alla.

När så de tio demonstranterna började gå med sina fanor och plakat överfölls de av en rasande mobb och misshandlades grovt. Det är kanske det närmaste vi kommit en lynchning i Sverige. Smålandspostens chefredaktör uttryckte 1985 omedelbart sin avsky för lynchmobben som gatans patrask. Jag ser gärna en kommentar från dagens tidningsledning."

Källa: http://www.smp.se/nyheter/lobbyn/kulturnamnden-hyllar-det-raa-valdet%284588747%29.gm

Det är väldigt intressant att få veta dom faktiska omständigheterna kring vad som hände. När man först ser bilden tänker man instinktivt: "Haha YEAH! Awesome! Fan vad häftigt att en ensam kvinna vågar slå till mot ett gäng nazister på det där viset! Det där är definitionen av civilkurage."

Det ser även ganska roligt ut att en äldre kvinna slår en stor stark man i bakhuvudet med en väska då vi alla har lärt oss att våld mot män helt enkelt inte är "lika illa" som våld mot kvinnor, och hela grejen framstår som något ur en serietidning. Det är helt enkelt lätt att ta våldet på bilden som nått trivialt.

Men efter lite betänketid är det tveksamt om man egentligen kan ställa sig bakom en sådan handling. Det känns som att få tycker det är rätt att misshandla någon för att denne har korkade åsikter. Och när man sedan lär sig sammanhanget så blir det bara riktigt tarvligt. Att våga slåss med en flock människor bakom sig är knappast värt en hedersmedalj. Hur hade Sverige reagerat om 1000 pers attackerade en Islamist-demonstration på 10 pers?

Kommentarer

  1. Roligt att du sprider min artikel. Tyvärr var det fel om Vpk, de hade redan fått tillstånd till sitt valupptaktsmöte. Jag har bett dem om ursäkt. Men det är ju inte det viktiga. Läs gärna min första artikel och den av polismästaren i Växjö.
    http://www.smp.se/lobbyn/en-skammens-dag-for-vaxjo/
    http://www.smp.se/debattera-mera/det-var-inga-fridsamma-aktivister/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ann Heberlein hyllar ännu AFA ~ Konvertiter & Intellektuell ohederlighet

Socialdemokraternas rasistiska historia

Ann Heberlein fortsätter ljuga och vilseleder sin publik