Inkörsportsteorin , cannabis och vår absurda inställning till droger.


Det absurda med gatewayteorin är att den inte tar hänsyn till vad den handlar om, vilket är droger och deras funktion. Hur skulle cannabis möjligtvis kunna vara en inkörsport till tyngre droger när ruset du får av cannabis inte är ett dugg likt ruset av LSD, eller kokain, eller morfin? 

Hur har dom föreställt sig att en brass-rökare tänker egentligen? ”ÅH den här jointen är jättenice, man blir glad, lugn, allt blir kul. Sen somnar man så jävla skönt. Det här hjälper mig verkligen att sova om nätterna. Men nu är jag trött på det, nu vill jag uppleva ett helt annat rus. Jag ska snorta tjack och bli helt energisk och aggressiv istället! JAG VILL INTE SOVA PÅ EN HEL VECKA!”

Dom här människorna förstår inte att droger faktiskt har annorlunda rus och effekter. Och om man gillar vad cannabis har att erbjuda, då håller man sig till cannabis. ”Tyngre” droger innebär inte att man får mer av vad man får med Cannabis. Det innebär att man får något helt annat. Och om man vill ha något helt annat än cannabis så var man inställd på att eventuellt prova något helt annat till att börja med. Cannabis hade aldrig varit tillräckligt för den personen i längden och personen tog det bara för att det råkade finnas i närheten.

Så nej, det är inte logiskt försvarbart att skylla missbruk av tunga droger på cannabis. Cannabis bär inte ansvaret för brukarens personlighet, genetik och livshistoria. Och det är det som spelar störst roll när det kommer till missbruk av tunga droger. Inte vilken substans man råkade testa först.

Jag säger inte att cannabis är för alla, för det är det inte. Av samma anledning som matematik inte är för alla, av samma anledning som fotboll inte är för alla, av samma anledning som p-piller inte är för alla. Vissa personer kan inte ta p-piller utan att få en stroke. Ska vi göra p-piller olagliga bara för att vissa människors personliga biologi inte klarar av det? Jag tror inte det.

Biologi varierar från person till person. Alla har inte samma gener, alla har inte samma hjärnkemi, alla har inte samma psykologi. Alla reagerar inte på händelser likadant. Och om man ska prata om farorna med cannabis så är det SÅNT man borde prata om och säga åt folk att vara ärliga med sig själva och sin personlighet, sin biologi, kolla upp om dom har psykiska sjukdomar i släkten. Det är sånt man borde prata om, inte slänga ur sig substanslösa konspirationsteorier som faktiskt inte bär någon grund i verkligheten.

Vuxna människor vill få unga människor att inte ta droger men hur kan ni förvänta er att unga människor ska ta er på allvar när ni ljuger dom rätt upp i ansiktet? Ni ljuger till och med om heroin. "Om du tar det en gång så är blir du beroende direkt och upplever ett rent helvete!"

Nej, det gör du nog inte, det finns flera människor som har beskrivit hur dom tog heroin för första gången och blev förvånade över hur mild avtändningen är och hur lätt det är att hantera drogen. Dom blev inte alls beroende. Och deras upplevelser stämde inte överens med den här skräckbilden som alla hade tryckt på dom i massa år, att det är en djävulsdrog som fångar dig DIREKT! Och vad hände då? Då tappar informationen sin trovärdighet. Och helt plötsligt så tror man att det är en drog man borde pyssla med, en drog som man kan hantera.

Och det gör man. Man kan hantera heroin i flera veckor, flera månader. Man kan ha precis samma förhållningssätt till det som dom flesta människor har till alkohol. Att man kör det på helgerna som en kul grej och så påverkar det inte resten av ens liv negativt, man tar det inte på veckodagar, man går inte runt och känner ett konstant sug, man lever ett normalt liv.

Men förr eller senare så kommer man uppleva nånting hemskt, en kris, för det är så livet ser ut: Folk du älskar dör, olyckor händer, mål du har i livet kan krossas bara sådär, skilsmässor sker, man kan bli sparkad, man kan bli vräkt. Skit händer. Och när du eventuellt upplever en kris av någon sort, det är då du riskerar att bli beroende. För det blir för mycket negativt att hantera. Och då blir det såååå lockande att ta en spruta på en veckodag istället.

För du mår hemskt. Hela tiden. Det går inte över. Samtidigt så vet du hur det känns att ta en fix. Det känns som att vara inne i en livmoder. Trygg och omringad av värme som utesluter allt det negativa som livet för med sig. Och du vet att du kan få den här känslan närsomhelst. Du vet att du kan välja mellan att må hemskt och att må fantastiskt. Så varför skulle du INTE välja att må bättre?

Det är så ^ man tänker som missbrukare. Uppenbarligen så är inte den logiska saken att göra att skjuta heroin. Om man ska tänka logiskt så är det inte en långtidslösning på nånting, man skjuter ju bara upp problem som fortfarande kommer att finnas kvar efter att ruset har tagit slut. Men när man mår tillräckligt dåligt så slutar logik spela så stor roll. För när man mår tillräckligt dåligt så är känslor så mycket starkare än logik, och då blir det svårt att förlita sig på sin rationalitet. För det är inte rationaliteten som du känner så tungt i kroppen.

Jag förstår att anti-drog människorna menar väl när dom försöker skrämma bort ungdomar från att ta droger. Dom överdriver för att bevisa en poäng. Men skrämselpropaganda och katastrofscenarion fungerar inte. Snarare så har dom motsatt verkan. Ungdomar ser att dom som röker på inte är sönderknarkade vrak och då tappar anti-drog människorna all sin trovärdighet.

Det ni borde göra är att erbjuda noga avvägd information. Hur fungerar droger? Hur blir man beroende? Vad är det som gör dig beroende? Hur ser processen ut? Vad får dig att vilja prova olika sorters droger? Det är såna frågor man borde ställa och ge ärliga svar på. Inte vinklade svar bara för att ni är så jävla rädda för knark.

Uppenbarligen så kommer det alltid finnas människor som vill knarka. Lär dom att göra det på ett ansvarsfullt sätt genom att erbjuda korrekt information.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ann Heberlein hyllar ännu AFA ~ Konvertiter & Intellektuell ohederlighet

Ann Heberlein fortsätter ljuga och vilseleder sin publik

Milhouse-Moderaterna ~ En saga om Sverige i fyra delar