Är det SÅ fult med ursprungsstatistik?

"Skillnaderna i betyg mellan ­olika grupper av utlandsfödda elever är stor – till och med större än mellan elever med svensk bakgrund, visar SvD:s kartläggning. Tre av fyra barn födda i Somalia är inte behöriga­ att söka gymnasiet efter ­nian.

Etnologen René León Rosales tolkar SvD:s siffror som att sociala olikheter blir synliga:
–Det är viktigt att få en karta över hur det faktiskt ser ut för att kunna föra en diskussion. Vet man det kan man gå vidare och se hur resurser fördelas eller hur skolor till exempel väljer att göra försök med delar av undervisningen även på vissa modersmål, säger René León Rosales, och jämför med hur tydlig statistik om löneskillnader mellan män och kvinnor sporrat jämställdhetsdebatten."


Källa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/statistik-doljer-betygsskillnader_4833971.svd

Så låt mig fatta det här rätt - när Svenska dagbladet gör en sån där undersökning så blir det inte masshysteri i massmedia om "rasism" och "det var ju sånt Hitler ville göra". Men när SD föreslår en motion om att man ska göra samma sak med brott, då är det helt plötsligt omoraliskt och hemskt? Även att motivationen är densamma? Det vill säga, att identifiera en karta av verkligheten och kunna sätta in åtgärder.

Man kan spekulera i vad SD har för avsikter med sin motion och vare sig dom är goda eller inte, men den spekulationen ska inte komma föra den självaste idén - och jag personligen tycker att det är en väldigt bra idé dom har framfört. Det handlar inte om rasism. Det handlar om forskning.

Och om resultaten av forskningen sen skulle försöka snos och vinklas av rasister så är det resonabla människors ansvar att peka på verkligheten och säga: "Nej, du kan inte övergeneralisera och säga att alla invandrare begår brott, som om det skulle ligga i deras gener. Det finns ingen forskning som stödjer det. Men däremot så är det fullt möjligt att vissa kulturer kan påverka vissa människor negativt och vi borde arbeta mer med det så att det inte händer."

För den delen - varför är det okej att föra statistik om kön men inte ursprung? Om vi ska dölja hur många invandrare det är som begår brott så kan vi lika gärna dölja hur många män det är som begår våldtäkt. Eller hur många män det är som bidrar till koldioxidutsläpp. För "det vore ju hemskt att stigmatisera en hel folkgrupp."

Sen kan vi se hur glada Feministiskt Initiativ hade blivit i att ett sånt förslag genomförs. Hela deras politik hade ju fallit sönder när dom inte längre kan peka på statistik som visar att 99% av alla våldtäkter begås av män, majoriteten av våldsbrott begås av män och majoriteten av koldioxidutsläpp begås av män.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ann Heberlein hyllar ännu AFA ~ Konvertiter & Intellektuell ohederlighet

Ann Heberlein fortsätter ljuga och vilseleder sin publik

Milhouse-Moderaterna ~ En saga om Sverige i fyra delar